tiistai 30. lokakuuta 2012

Nettikiusaamisesta

Koulukiusaamisesta tunnutaan puhuvan harvasen päivä kouluissa, kodeissa ja mediassa. Erityisesti tyttöjen koulukiusaaminen muuttuu jatkuvasti fyysisemmäksi väkivallaksi. Tämä on hyvin huolestuttavaa. On eräs toinenkin kiusaamisen muoto, jolle ei ole annettu niin suurta huomiota edes lehtien palstoilla; nuorten tyttöjen nettikiusaaminen. Suurin ongelma tässä on se, ettei monet nuoret tai edes aikuiset eivät osaa mieltää sitä kiusaamiseksi, koska se tapahtuu netissä. Itse kiusaajakaan ei tajua kiusaavansa, koska latalee ilkeyksiä anonyymisti tai omalla nimellään netissä. Jopa ujonkin on helppoa on olla ilkeä ja piikettelevä netissä. Ilman kasvoja ja nimeä on helppoa sanoa asioita, joita kasvotusten ei koskaan sanoisi toiselle.

Tämä aihe kumpusi seurailessani nuorten keskustelupalstoja ja blogeja, joissa oli kirjoitettu, mitä ilkeämpiä asioita suoraan bloggaajalle tai nostettu keskustelunaiheeksi jonkun henkilön ulkonäkö tai elämä yleensä. Todella pahalta tuntui sen toisen ihmisen puolesta, jota tekstit koskivat. Itselleni heräsi vain kysymys, että mitä nämä ihmiset oikein ajattelivat jättäessään tuollaisia viestejä toiselle ihmiselle? Voiko joku saada suurta mielihyvää siitä, että haukutaan jonkun tytön ulkonäköä Demin keskustelupalstoilla? Tyttöjen kiusaaminen on hyvin raadollista, koska he ovat mestareita henkisen väkivallan käytössä.

"Silloin kun kävin n. 3 vuotta sitten gosupermodelissa sain kuulla olevani läski goottipentu, jonka tulisi tappaa itsensä"

"Kiusaaminen jatkui vapaa-aikanani netissä ja kaksi tyttöä pommitti yhdessä profiiliani vihaviestein. Myöhemmin vastaavaa nettikiusaamista jatkui (eri henkilön toimesta) mesessä. Minun käskettiin vetää ranteet auki ja hypätä ammeeseen."


"Joskus pari vuotta sitten joku valopää heitti blogiini kommentin, jossa toivoi kissani kuolevan."

Nämä tapa itsesi-aiheiset vihaviestit sai minut pohtimaan, että miksi nuoret tytöt ovat niin vihaisia? Ihmisen täytyy olla todella vihainen kirjoittaessaan jotain tälläistä ja tämä on hyvin huolestuttavaa. Kuten aikaisemmin jo totesin, tytöt todella osaavat käyttää henkistä väkivaltaa. Miksi kukaan ei ole kiinnostunut alaikäisten tyttöjen vihamielisestä nettikirjoittelusta? Eikö tämän luulisi kiinnostavan vanhempia, koulua tai yhteiskuntaa? Nettipoliisi yrittää kitketä vihamielistä kirjoittelua netissä, mutta hyvin vähälle huomiolle tuntuu jäävän nuorten tyttöjen toisilleen kirjoittamat viestit, joista osan luulisi kiinnostavan jopa poliisia. Kysymykseksi vaan nousee, että kenen on vastuu? Nuorilla tytöillä itsellään, vanhemmilla, poliisilla? Mitä, jos nuori joku kerta tappaakin itsensä? Pitääkö meidän todella odottaa niin kauan ennen kuin jotain pahaa tapahtuu.

"Aluks ilkeet kommentit saatto pilata koko päivän, mutta jotenkin niitten ilkeyksien vastaanottaminen on kasvattanut mua. Vaikka välillä tulee niin rankkaa settiä, mikä vetää mielen maahan."

"Eniten on satuttanut ulkonäköhaukkumiset ja sen takia mulla olikin itsetunto paskana vuos sitten. Myös kun seurustelin tultiin sanoo, että poikaystävä olisi pettänyt mua."

"Vihaan sua", "olet läski ja ruma", "tapa ittes"-kommentit tai perättömät juorut ovat arkipäivää  nettikiusaamisen kohteeksi joutuneille nuorille. Monet tulevat kiusatuiksi koulussa ja joillakin se julma maailma toistuu vielä kotona omalla kotikoneella. Suurin osa saattaa kokea nettikiusaamista jossakin muodossa ja ihan tuntemattomilta ihmisiltä. Surullisinta tässä on vain se, että nuoret eivät saa olla turvassa edes omassa kodissaan, vaan kiusaaminen jatkuu vielä koulun päätteeksi tai vain netissä. Kodin tulisi olla kuitenkin monille se turvapaikka, jossa voi olla aidosti oma itsensä. Pahinta on se, että kiusaamisen kanssa jäädään yksin ja nuori joutuu kovettamaan itseään ajan kanssa. Ilkeiden kommenttien vastaanottaminen on varmasti hyvin vaikeaa nuorelle ihmiselle, joka vasta rakentaa itseään ja on muutenkin hyvin epävarma itsestään.

Suureksi kysymykseksi jää, että miksi nettikiusaaminen edes mahdollistetaan? Nykyisin aivan mahtava juttu on kuitenkin se, että keskustelupalstoilla täytyy olla kirjautunut, jotta voi jättää kommentin. Ilmianto-napit alkavat olemaan aika yleisiä, poliisi seuraa netissä ja blogeissa on mahdollisuus päättää, voiko anonyymit kommentoida. Kommentit on varmasti kivoja, mutta en antaisi anonyymien kommentoida blogiini, koska tiedän sieltä tulevan paljon ilkeää kommenttia ja minun ei tarvitse sietää sellaista. Kenenkään ei tarvitse. Suurin vastuu on tietenkin kirjoittajalla itsellään, vaikka vastuunpakeneminen on tehty aika helpoksi. Tärkeää olisi, että aiheesta puhuttaisi avoimesti kouluissa, kodeissa ja mediassa, koska uskon sen monen kiusaajan heräävän siihen todellisuuteen, että tämä ei ole hyväksyttävää ja meitä kiinnostaa, miten hän voi. Nettikiusaaminen johtuu paljolti siitä, ettei sen ymmärretä olevan edes kiusaamista, yhdistettynä vihakirjoittamisen helppouteen ja nuoren pahanolon purkamiseen.

Otin sähköpostitse yhteyttä Aino Rossiin, joka kirjoittaa Uino-nimistä lifestyle/tyyli-blogia ja pyysin häntä kertomaan, kuinka hän on itse kokenut blogiinsa saamistaan vihaviesteistä. Hienoa, että Aino uskalsi rohkeasti kertoa kokemuksistaan, sillä harva uskalsi antaa kasvoja näinkin tärkeälle aiheelle kuin nettikiusaaminen. Kiitos Aino!


041
http://uino.indiedays.com/2012/10/23/valkoinen-t-paita-ja-siniset-farkut/041-23/
-Kuinka paljon blogiisi ilmestyy asiattomia viestejä tai jopa vihamielistä kommenttia?
-Melkein päivittäin, sillä kommentteja tulee kuitenkin päivittäin 30-200 kappaletta, niin vaikea on olettaa että kaikki olisivat positiivisia :) Ei niitä ihan hirveästi tule, mutta aina muutama äkäpussi mahtuu joukkoon.

-Millaisia ne ovat? Mitkä ovat erityisesti jäänyt mieleen?
-monesti ehkä hieman pilkkaavia, vaikka että asu on kamala ja reidet näyttävät isoilta.. Eniten jää mieleen ne, joissa loukataan joko poikaystävääni tai muita lähimmäisiäni, sillä sellaisia kommentteja en ota kevyesti, kun ehkä itseäni koskevat :) 

-Millaisia fiiliksiä ne aiheuttavat sinussa?
- Onneksi olen melkein 4 vuoden bloggaamisen ansiosta osannut suhtautua niihin hyvin ja rauhallisesti, yleensä huumorintajulla :) Jos on joku ärsyttävämpi kommentti, niin sen voi jakaa muiden bloggaajien kanssa ja ehkä nauraa sille tai miettiä sitä, kuten "taidat olla raskaana kun muutatte isompaa asuntoon.." Tämähän sai minut vain nauramaan ja vaikka jotkut yrittävät loukata tahallaan, niin joskus he vain antavat tietämättään hyvät naurut :) Itsetuntoni oli ennen tosi huono ja nuorena en kestänyt mitään kritiikkiä, tämä blogin pitäminen on kasvattanut minua ihmisessä ja tuonut asennetta. 

-Mitä haluaisit sanoa asiattomia kommentteja kirjoittaville henkilöille? 

Minusta kenenkään ei tulisi sanoa mitään mitä ei uskaltaisi sanoa kasvotusten, silloin tietää jos ylittää rajan. Koska on netissä ja anonyyminä, ihmiselle tulee ns."jumala" fiilis, voi olla kuka vain ja sanoa mitä vain! Silloin helposti tietämättä loukkaa toisia, vähän tai enemmän. Kritiikkiä otan aina vastaan myös, mutta ennen sen antamista voisivat ihmiset lukea sanakirjasta mitä se tarkoittaa, sillä monien lauseet menevät enemmänkin näin"tämä on vain kritiikkiä, joten toivottavasti otat tämä hyvin vastaan :) Sinulla on rumat hiukset, värjää mustiksi !".
Myös pitäisi ajatella ennen kommentin laittoa, mistä sinusta tuntuisi jos joku tulee jatkuvasti haukkumaan oudosta nenästä ja isoista jaloista.

25 kommenttia:

 1. Täyttä asiaa kirjoitat! Kiva blogi sulla. c:


  http://nevercloseoureyes-miina.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Todella hyvä teksti ja ennen kaikkea tärkeästä, varsin ajankohtaisesta aiheesta! Harva tulee ajatelleeksi, mitä seurauksia voi olla nettiin anonyyminä kirjoitetuista törkeyksistä.

  http://stressipallona.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin toivoisin, että ihmiset alkaisivat oikeasti miettimään kirjoittelunsa seurauksia :o

   Poista
 3. Mustakin on tosiaan ihan järjetöntä jättää loukkaavia kommentteja anonyyminä. Mitä ne anonyymit luulee voittavansa sillä, että ne jakaa koko maailmalle mielipiteensä, että sun hiusten väri on tylsä tai että sun asu ei ollut niiden mieleen? Tää ei vaan millään mahdu mun ymmärrykseen :-D Mutta onneks on myös niitä ihania kommentoijia, joiden kommentit pistää hymyilyttämään päiväkausiks!
  http://laughalittleharder.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosi kivaa, että ihmiset saa noita ihania kommentteja myöskin. Itse en ole vain valmis vastaanottamaan ilkeyksiä, oon kuitenkin sen verran herkkä :(

   Poista
 4. Todella hyvin kirjoitettu teksti ja oli kokonaan aivan totta! Todella kivan olonen blogi:)

  http://live-in-a-fantasy.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 5. "Eniten on satuttanut ulkonäköhaukkumiset ja sen takia mulla olikin itsetunto paskana vuos sitten. Myös kun seurustelin tultiin sanoo, että poikaystävä olisi pettänyt mua." << osaan samaistua turhankin hyvin... ja muutenkin tää on niin totta mistä kirjoitat! Siis mikä ihme saa teini-ikäset tytöt oikeesti käyttäytymään tolleen?

  Itellä on just ollu noita ''anonyymeja'' jatkuvasti haukkumassa mun blogissa mua sekä mun poikaystävää. Aina toivottu meijän eroavan ja muka poikaystäväni olisi aina pettämässä.. Nooh tässä about viikko sitten vanhat ystäväni, joita olen nähnyt viimeksi ysiluokalla, alkoivat levittää musta juorua, että feikkaisin mun sairaudet huomion takia? No mua ärsytti tämä todella paljon, joten selvensin heille hieman asioita. Vastaukseksi tuli sitten, että ei minulla voi olla näitä sairauksia, koska he eivät ole koskaan nähneet tai kuulleet mitään niistä. Ja silti kuulemma kailotan niitä kaikille huomion toivossa. Näille ihmisillekkään en ollut itse kertonut, entistä parasta kaveriani lukuunottamatta, joka sitten petti minut. Lisäksi sain kuulla muka kärsiväni narsistisesta persoonallisuushäiriöstä, sekä he väittivät että minulla ja poikaystävälläni menee huonosti, vaikka emme ole olleet yhteydessä heihin aikoihin, ja meillä muutenkin menee loistavasti. Tämä oli mielestäni niin pyöristyttävää, etten tiennyt itkeäkö vai nauraako. Mistä ihmeestä nämä ihmiset repivät aikaa tällaiseen? Miksi he näkevät vaivaa, ja miksi he yrittävät pilata elämäni? En osaa muuta kun ihmetellä.

  Pahoittelen avautumisesta, mutta ajattelin jakaa hieman omia kokemuksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä lisätä, että he olivat aivan varmoja olevansa oikeassa, koska olivathan he käyneet lukiossa psykologian kursseja???

   Ei tässä varmaan enään tarvitse edes kääntyä lääkärin puoleen, kun nämä ekan lukio vuoden psykologiakurssin käyneet teinit jakelevat diagnoosejaan, ja ovat tottakai oikeassa, tyrmäten oikeiden lääkäreiden mielipiteet, ei epäilystäkään :DDDD

   Poista
  2. Totta kai Riikka saa avautua! Hienoa, jos kerrotte omista näkemyksistänne. Levittikö ne kaverit netissä vai suullisesti tommosia juoruja susta? :o Kyllä ihmiset on typeriä ja todella ilkeitä :< Psykan kurssit ei ihan takaa vielä yhtään mitään, haha :D

   Poista
  3. sekä että, ja sen lisäks ne alko ''boikotoimaan'' mun poikaystävää koulussa et se joutuis olee yksin... -.-

   Poista
 6. ihanan persoonallinen nimi tällä blogilla :) tosi ihana blogi muutenkin !

  http://just-be-awesome-venla.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Hupsu nimi sun blogilla:-) Mutta siis tosi kiva että jotkut tekee vielä tälläsiä postauksia missä oikeesti kertoo elämän faktoja mite toisille ihmisilli ollaa vitun törkeitä ja niitä kiusataan..se on vaan niin väärin ihmistä kohtaan jota kiusataan..netissä/viestillä/kasvokkain se on niin vittumaista jos ruvetaan haukkumaan/nimittelemään tai muuta..Varsinkin jos ulkonäön perusteella kiusataan hieman erinnäköistä ihmistä..Jokainen on omannäkönen..Oli sitte langanlaiha tai tukevampi tapaus. Ihminen se lihavakin/laiha on. Monille on käynyt helvetin kurjasti kiusaamisen takia. :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mua on hirveesti harmittanut, kun en ollut saanut aikaiseksi syvällisempää postausta, jossa pureudun johonkin asiaan. Koitan jatkossakin tehdä tälläisiä lisää, koska en halua kirjoittaa pelkästään pinnallisista asioita :o

   Poista
 8. kirjotat iha täyttä asiaa !

  > http://yesitismyblog.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että koet myös itsekin näin :>

   Poista
 9. Hyvä postaus ,asiaa ! Ja kivan selkeä ,yksinkertanen mutta tommonen siisti blogi ! :)

  http://life--withourperspective.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Tarkoitus olisi kyl tuoda vähän lisää tähän ulkoasuun, mutta täytyy keksiä mikä se jokin on :)

   Poista
 10. Todella kiva postaus(:!


  http://havealaugh-sonja.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 11. Mulle tuli joku joskus kommentoimaan, että mun kannattaisi harkita kauneusleikkausta. En silloin edes jaksanut loukkaantua, ihmettelin vaan miten joku jaksaa käydä aukomassa päätään blogissa, jossa on alle 20 lukijaa :D
  Hiton anonymiteetti. Joo, on se hieno juttu, kun pystyy keskustelemaan henkilökohtasista ja aroista asioista ilman, että kaikki tietää että kuka on kyseessä, mutta liikaa on niitä jotka käyttää nimettömyyttä väärin. Netissä on ihan liian helppo olla ilkee tai provosoida.
  Kiitos tosi hyvästä tekstistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh huh :D Aivan idioottimaista! Onneksi et välittänyt moisesta :)

   Poista

Kiitos kommentista!